
Żywność eko – nie każdy produkt może zasłużyć na to miano
Dowiedz się więcej o ekologicznej żywności online na artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.
Od prężnego rozwoju przemysłu żywieniowego, który zaczął się na początku XX wieku, artykuły jedzone przez nas na co dzień zaczęto nagminnie nasycać różnymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz wraz z poszerzającą się wiedzą odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć następstwa dla ich samopoczucia, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują oni wyrobów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej.
Ekologiczna żywność – mniejsza zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich
Aby dany wyrób sprzedawany w Polsce mógł tytułować się „ekologicznym”, musi sprostać kilku warunkom. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej sporządzone muszą zdobyć określone certyfikaty nadawane przez wskazane do tego laboratoria. Nadrzędną jednakże właściwością spożywczych produktów eko jest to, że zastosowane do ich przygotowania owoce i warzywa kultywowano z zachowaniem wszelkich reguł rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie korzystali z syntetycznych nawozów ani środków ochrony roślin mogących mieć szkodliwy oddziaływanie nie tylko na samopoczucie ludzi, lecz które także są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre bowiem nawozy zanieczyszczają wody gruntowe lub powodują zasolenie gleby, a opryski pół syntetycznymi pestycydami nierzadko powodują np. śmierć pożytecznych owadów. Tymczasem ekologiczna uprawa sprawia, że rośliny posiadają niższą zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych niepożądanych substancji przeniknie do ciała ich konsumentów.
Jak powinna być oznaczona ekologiczna żywność?
Żywność ekologiczna podlega nieprzerwanemu nadzorowi w każdej fazie produkcji, w tym także w czasie przewozu i magazynowania. Co istotne, jeśli przetwór spełnia kryteria, jego producent oprócz rutynowych informacji m.in. o masie netto, kraju produkcji składników, warunkach składowania, wartościach odżywczych oraz dacie trwałości, musi także obowiązkowo podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej niniejszy produkt i umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym są białe gwiazdy, które tworzą w kształt listka. Wypatrując ekologicznych przetworów warto zatem czytać starannie etykiety produktów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o przyznanych certyfikatach.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]