
Właściwości soków z kiszonych buraków i kapusty
Szukasz soku z buraków kiszonych? Sprawdź artmankiszonki.pl.
Z kiszonych warzyw korzysta się w polskiej kuchni od wieków. Od kilku lat jednakże notorycznie mówi się również o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która aktualnie często spotykana jest na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością eko.
Sok z kiszonej kapusty – duże ilości żelaza oraz witamin
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie na własną rękę kisiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu kapusty nierzadko przynosiły swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest cierpki, lecz bardzo zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to kapitalne źródło witamin! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz B3, a także przeróżne minerały, jak np. wapń, żelazo i fosfor. Wiele osób może mieć problem z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednak powinnyśmy spożywać go systematycznie, bo eliminuje toksyny z organizmu, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty poleca się też osobom cierpiącym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego napoju nie wolno nadużywać – zaleca się spożycie mniej więcej 250 ml soku dziennie.
Plusy soku z kiszonych buraków
Drugim popularnym sokiem, który wykorzystujemy od lat do gotowania i który konsumujemy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Posiada on masę witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: obniża ciśnienie, korzystnie wpływa na przemianę materii, a jednocześnie wyostrza koncentrację. Chociaż buraki cechują się dużą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez cukrzyków. Nie zaleca się jednakże jego konsumpcji przez osoby cierpiące na reumatyzm albo choroby nerek, a także paniom karmiącym piersią i w ciąży.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, aby przygotowywać soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz kupić je w swoim sklepie albo założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, iż takie soki trzeba składować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]