Kiszonki to zdrowie – kilka słów o ogórkach kiszonych

Tematyka żywnościowa Zakupy

Chcesz kupić eko ogórki kiszone? Koniecznie odwiedź tę stronę.

W zupie, na kanapce, w sałatce lub w formie surówki do dania głównego – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bo kwaszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i pyszne.

Jak wzbogacić walory smakowe kiszonych ogórków

Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Używa się do tego beczek z drewna lub pojemnych glinianych garnków, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką i kładzie się je na przynajmniej czternaście dni w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele niezbyt kwaśnych kiszonek mogą skonsumować kwaszonkę już po paru dobach – ogórki tego typu określamy „małosolnymi”. W bazowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dodaje się koper oraz czosnek, jednakże walory smakowe ogórków kiszonych można urozmaicić również innymi dodatkami, np. cząstkami marchwi, liśćmi czarnej porzeczki czy pieprzem. Oczywiście nie wszyscy mają czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarką albo piwnicą, w której może przetrzymywać przetwory w większych ilościach. Nie oznacza to jednakże, że należy odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach czy też w woreczkach foliowych, które bez trudu da się schować w lodówce.

Jakie minerały i witaminy znajdują się w ogórkach kwaszonych?

Od stuleci wiadomo, iż sfermentowane warzywa pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Dzieje się tak, bo wespół z kwaszonkami spożywamy pożyteczne kultury bakterii, które obniżają pH jelit i korzystnie oddziałują na ich florę, wspomagając w konsekwencji proces trawienia. Lecz to nie wszystko! Kwaszone ogórki są nietuczące (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminę E, C i D, witaminy z grupy B, a także niemało minerałów potrzebnych do właściwego działania organizmu, jak magnez, żelazo, wapń, selen i sód. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? Jeżeli nie przeszkadzają kwaśne smaki, zalecamy nie wylewać jej po spożyciu warzyw. Lepiej ją wypić albo dodać do zupy ogórkowej, bo w trakcie kiszenia witaminy przechodzą po trosze do soku. Należy jednakże podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak znaczna ilość soli.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]