Warsztaty kulinarne dla dzieci – zabawa i nauka w jednym

Dzieci lubią pomagać nam w gotowaniu – przystrajać ciastka czy podawać i wybierać składniki. Chcesz wykorzystać fascynację swojego malucha? Sprawdź kursy gotowania dla dzieci. Od nas dowiesz się, jak przebiegają takie lekcje. Zalety kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są skierowane do maluchów w przedziale wiekowym od 6-10 lat. W czasie warsztatów dzieci […]

Czytaj dalej

Kompatybilne kapsułki do ekspresów Lavazza A Modo Mio

Marek przetwarzających kawę są tysiące, jakkolwiek Lavazza nieustannie plasuje się w czołówce tych najpopularniejszych. Mało osób wie, iż historia marki Lavazza miała swój początek w końcu XIX wieku w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za równowartość mniej więcej 20 dolarów nabył mały sklep, gdzie przetwarzano ziarna kawy i tworzono ich niepowtarzalne mieszanki. Ekspresowo podbiły one […]

Czytaj dalej

Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe i lubiane przekąski

Kiszonki warzywne są tak silnie związane z polską kuchnią, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański smakołyk, sporadycznie spotykany w innych częściach świata. Lecz kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Kwaszone przetwory warzywne znane są nam od tysiącleci Badacze historii potwierdzili, że […]

Czytaj dalej

Zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo

Technologia parzenia kawa w kapsułkach została opracowana ponad cztery dekady temu temu i pomału zdobyła sobie nowych miłośników. Ten wygodny system umożliwia zaparzenie kawy wysokiej jakości niezwykle nieskomplikowaną metodą – należy włożyć kawę w kapsułce do zasobnika w ekspresie, uzupełnić w nim pojemnik z wodą i zaledwie po minucie można rozkoszować się świeżo parzonym napojem. […]

Czytaj dalej

Żywność eko – nie każdy produkt może zasłużyć na to miano

Od prężnego rozwoju przemysłu żywieniowego, który zaczął się na początku XX wieku, artykuły jedzone przez nas na co dzień zaczęto nagminnie nasycać różnymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz wraz z poszerzającą się wiedzą odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć następstwa dla ich samopoczucia, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują […]

Czytaj dalej

Kiszonki to zdrowie – kilka słów o ogórkach kiszonych

W zupie, na kanapce, w sałatce lub w formie surówki do dania głównego – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bo kwaszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i pyszne. Jak wzbogacić walory smakowe kiszonych ogórków Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest […]

Czytaj dalej

Kurs gotowania tylko pod okiem profesjonalisty

Własnoręczne przygotowanie posiłków w domowym zaciszu ma niemało plusów. Najważniejszym z nich jest zwłaszcza zmniejszenie wydatków – stołowanie się u siebie jest z reguły znacznie tańsze aniżeli codzienne korzystanie z usług restauracji. Przyjemność wynikająca z ugotowania dania własnymi rękami jest równie istotna – szczególnie, gdy możemy poczęstować nim gości czy rodzinę. Nie można nie pamiętać […]

Czytaj dalej

Właściwości soków z kiszonych buraków i kapusty

Z kiszonych warzyw korzysta się w polskiej kuchni od wieków. Od kilku lat jednakże notorycznie mówi się również o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która aktualnie często spotykana jest na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością eko. Sok z kiszonej kapusty – duże ilości […]

Czytaj dalej

Czy istnieją zamienniki kapsułek do ekspresu Nespresso?

Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najstarszych na rynku. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu powoli pozyskiwały kolejnych miłośników. Aktualnie jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a ekspresy z tym systemem produkuje wiele renomowanych firm. Czy są w sprzedaży kapsułki kompatybilne z Nespresso? Decydując […]

Czytaj dalej

Warsztaty kulinarne – czego uczą się jego uczestnicy?

Wzięcie udziału w kursie kulinarnym to znakomity sposób na pozyskanie nowych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, przyswojenie sobie tajników przeróżnych przepisów i odpowiednich praktyk produkcyjnych. Do kogo kierowana jest oferta? Czy warto zapisać się na warsztaty kulinarne? Kurs kulinarny – dla amatorów i profesjonalistów Wprawy w gotowaniu nie zdobywa się w krótkim czasie – szef […]

Czytaj dalej